Meno bienalės „Laconica“ paroda „Paveikti atstumai“ galerijoje „Vartai“

Pamėnkalnio galerijos informacija


Spalio 18 d., trečiadienį, 18 val. galerijoje „Vartai“ (Vilniaus g. 39, Vilnius) atidaroma tarptautinės meno bienalės „Laconica“ paroda „Paveikti atstumai“. Parodos rengėja – Pamėnkalnio galerija, koprodiuserė – galerija „Vartai“, kuratorė – Milda Dainovskytė.

Dalyviai: Augustina Banytė, Monika Janulevičiūtė ir Antanas Lučiūnas, Laimė Kiškūnė ir Thorben Gröbel, Liudvika Sonia Koort, Niklaus Mettler, Robertas Narkus, Emilija Povilanskaitė, Liz Wendelbo. 

Parodoje pristatomi Lietuvos ir užsienio menininkai, savo kūryboje pasitelkiantys kvapo mediją ir jos teoriją. Autoriai permąsto socialinius, ekonominius, skaitmeninės terpės, sakralumo naratyvus, naudodami kvapą kaip išeities tašką ar pagrindinę raiškos formą. Vienas svarbiausių fizinių pojūčių tampa išgryninta verte, įrankiu suvokti meno kūrinį ir šiuolaikinio meno tyrimų objektu.

Parodos kuratorė Milda Dainovskytė: „Tai, ko taip ir nepažinau, prasidėjo nuo plastikinio skaidraus kamuoliuko, kurį tryniau į šiurkštų kilimą. Pirštai tapo lipnūs, apkibę pūkais ir kartūs. Gal galėčiau išgirsti iš naujo? Bet jaučiu, kaip bėgant laikui jis blėsta, atmintyje išlikdamas rožinis, sunkus ir tuščiaviduris. Kvapas tarsi garsas pasklinda po erdvę, užpildo sienų įdubimus ir susmenga į užuolaidas. Nuo mosikuojamų rankų atsimuša ir sklinda priešinga kryptimi, palikdamas šnabždesį mūsų prisiminimuose.“

Paroda „Paveikti atstumai“ – tai vienas bienalės „Laconica“ renginių. Bienalė sumanyta kaip erdvė ir platforma menininkams, savo kūryboje vystantiems minimaliosios ar minimalistinės kalbos būdus, naudojantis tokiais raktažodžiais kaip formos redukcija, turinio talpumas, pasakojimo sąlygiškumas, raiškos abstraktumas, tylos estetika ir kt. 2021 metų bienalės „Laconica“ renginiais atsigręžta į monochromo ir minimalistinės poezijos sąsajas. Šiemet parodose susitelkiama į spalvos ir kvapų (olfaktorinio meno) pojūčių ir reiškinių lauką.

Milda Dainovskytė – kuratorė ir menininkė, projektus dažniausiai realizuojanti architektūriškai ar vietos specifika išsiskiriančiose erdvėse, ne vieną kuratorinį sumanymą įgyvendinusi regionuose. Personalinius kūrinius autorė grindžia istoriniais archyvais, telkiasi vietos kontekstą, konkrečias teritorijas, kvapus.

Parodos architektas – dizaineris ir menininkas Vytautas Gečas, veikiantis konceptualiojo dizaino srityje. Eksperimentuodamas su kontekstu ir subjekto suvokimu, jis pasitelkia sudėtingumą, fragmentiškumą, sluoksniavimą ir mišrias nuorodas.

Grafikos dizaineris: Tadas Karpavičius. 

Projekto vadovė: Kotryna Džilavjan.

Rengėjas: Pamėnkalnio galerija.

Koprodukcija: galerija „Vartai“.

Partneriai ir rėmėjai: galerija „Meno niša“, Hemphill, Strategic Staffing Solutions International, Elska Coffee, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Rengėjai nuoširdžiai dėkoja Antanui Gerlikui.

Paroda „Paveikti atstumai“ galerijoje „Vartai“ vyks iki lapkričio 18 d. Parodos lankymas nemokamas. 


Posted

in

,

by

Comments

Parašykite komentarą